ALGUNS NOMS PROPIS...

A Castelldefels va estar empresonats brigadistes de tot el món, habitualment per ser, suposadament, desertors en la seva majoria, encara que també per les seves idees polítiques o per haver comès algun tipus de delicte penal.

Hi van haver moltes històries...
  • Paul Wirta va arribar al Castell de Castelldefels a finals de l'estiu de 1938. Nascut a Finlàndia el 1907, va emigrar aviat a Aberdeen (Washington, EUA). Marino mercant, va arribar a Espanya gairebé d'incògnit el 3 de novembre de 1937 per allistar-se en el Batalló Lincoln (integrat per nord-americans). Va tenir diversos destins, estant en algunes de les batalles més conegudes i sagnants, com les de Belchite, Casp o Ebre entre el 12 de febrer i el 29 de juliol de 1938. Va ser precisament en aquesta última data -i a Gandesa- on va ser ferit en la seva mà esquerra. Potser va ser detingut com desertor després d'aquesta batalla, però no consta. La seva estada a Castelldefels es va prolongar fins a inicis de desembre. La seva sortida potser va estar relacionada amb els salconduits que, per a molts (i contravenint ordres), va expedir el texà que ho custodiava. La volta al seu país la va fer finalment el 20 de desembre. La seva vida no va ser senzilla després del seu retorn, ja que com molts altres brigadistes, gairebé vint anys després -en 1957- encara era investigat pel comitè d'activitats antiamericanes per les seves possibles relacions amb la Unió Soviètica.
  • Jean Dryja, un brigadista de Polònia, es va enamorar d'una jove del poble i es va casar amb ella per lo civil. A l’arribar l'ordre última de retirada el gener del 1939, la va haver d'abandonar contra la voluntat de tots dos quan ella estava embarassada. Mai més va poder tornar. Pesi als diversos avatars que una Europa en guerra li va reportar a la seva vida en els anys següents, sempre va recordar a Rosa, la seva filla, la qual segueix vivint afortunadament a la nostra ciutat, i a la qual periòdicament va intentar fer arribar diners fins a la seva mort.
  • Poul Erik Dreyer, d’origen danès, periodista i també voluntari, havia nascut a Conpehague el 24 de novembre de 1908. El 1936 va allistar-se com a brigadista i és va incorporar a la IX Brigada Thaelmann. Fou capturat al mes de maig de 1938 per desertor. Va ser testimoni de tortures a Castelldefels, que va publicar al sortir de la presó.
  • Alex Marcovitch va néixer probablement a Glasgow (Escòcia, Regne Unit) el 3 de maig de 1914, en una família jueva. Treballava en una sastreria, formant part d'una agrupació de joves comunistes. Es va allistar en les Brigades a Tarazona el 2 d'octubre de 1937. Aviat va començar a criticar el seu funcionament i la repatriació dels soldats, sent arrestat a finals de juny de 1938 per haver-se adormit en una guàrdia. Enviat a una companyia disciplinària per uns dies, el 6 de juliol de 1938 va tornar a un batalló britànic de brigadistes, on de nou va ser arrestat al cap de dia i mig, i enviat al castell de Castelldefels durant sis setmanes. Marcovitch va ser alliberat de la presó i repatriat el gener del 1939.

Comentarios